KOSTENBEREKENINGEN

EERLIJK INZICHT HEBBEN IN DE KOSTEN VAN INKJET LABELPRINTERS

Naast de aanschafwaarde van de printer en de media wordt vaak gekeken naar de kosten per print. In het geval van een thermische printoplossing is dit een relatief eenvoudige rekensom, maar bij een inkjet labelprinter ligt dit anders.

Factoren die o.a. mee kunnen wegen in een eerlijk inzicht van de kosten zijn:

  • genereert de toevoeging van kleur aan het label extra inkomsten;
  • of levert het juist besparing op door het ontbreken van derving en het houden van voorraad;
  • tevens kan door flexibiliteit, voor bijvoorbeeld aangepaste marketing en personalisatie van labels, een meerwaarde gecreëerd worden.

De ExpoBadge van Diamondlabels is hier een mooi voorbeeld van, hoewel de kosten per print, zeker bij grotere volumes, hoger ligt, is de meerwaarde door de flexibiliteit ruim hoger.

Natuurlijk is naast de hierboven genoemde factoren, de printer, printermedia e.d. de hoeveelheid te gebruiken inkt een meewegende factor.
Stuur ons een voorbeeld van het te printen label, bij voorkeur in PDF-formaat, en wij maken een berekening voor u van de kosten.


Om de kosten van het gebruik van een inkjet printer te bepalen is meer nodig dan alleen de aanschaf van de printer, inkt en de media. De afkorting TCO staat voor Total Cost of Ownership, oftewel de totale gebruikskosten.

In tegenstelling tot Epson hebben de meeste andere merken het nadeel dat de printkop tijdens de levensduur van de printer een of meerdere malen vervangen dient te worden.

De filosofie van Epson is dat de printkop net zo lang mee moet gaan als de printer zelf. De aanschafprijs van een Epson printer ligt dus iets hoger, maar over de hele levensduur van de printer gerekend ligt uiteindelijk de TCO lager.


Er valt niets te zeggen over de kosten per label of het inktverbruik op basis van een gemiddelde, elk
labelformaat en bedrukking is anders. 

Een dekkingsgraad in combinatie met een labelformaat zegt ook niet veel, de ene kleur gebruikt nu eenmaal meer inkt dan de andere kleur.

Wij, als GOLD-partner van Epson ColorWorks, kunnen hierbij helpen. Naast een offerte voor de labels in het juiste formaat en vormgeving, rekenen wij graag, aan de hand van een aangeleverd labeldesign, uit hoeveel labels per inktcartridge er geprint kunnen worden. Vervolgens kan dit teruggerekend worden naar de inktkosten per label. 


Enkel op de aanschafprijs van een inkjet kleurenlabelprinter een beslissing nemen zal leiden tot het bekende gezegde: "Goedkoop is duurkoop".

Wij kijken verder en nemen alle variabelen samen met de klant door. Denk hierbij aan de kosten per label, het inktverbruik en onderhoud, maar ook andere kostenbesparingen worden meegenomen.

Naast alle hierboven genoemde factoren kan er door creatief te denken extra meerwaarde behaalt worden dan verwacht. Een afdeling marketing betrekken in dit proces kan zeker van waarde zijn.
Uiteindelijk komen we tot een eerlijk kostenoverzicht voor de “lange termijn” waaruit blijkt dat duurdere aanschaf zich al heel snel terugverdiend.

Een onafhankelijk onderzoek van Keypoint intelligence

Table Top Label Printers: Comparing Devices' Total Cost of Ownership.
Memjet (trojan) VS Epson PrecisionCore VS Canon bubble jet (Kiaro)

Inkjet labelprinters worden onderverdeeld in drie soorten technologieën, t.w. MemJet sytemen, Canon Bubble jet en als laatste de, door Epson ontwikkelde, technologie die Epson voor zichzelf houdt.

De meest bekende Memjet systemen zijn Trojan, VIP Color, I Cube & Afinia en tref je overal.

Kiaro! en SwiftColor maken gebruik van de CANON Bubble jet technologie en treft men in de Benelux aanzienlijk minder aan.